O projektu

Gradovi su obično veliki ili mali, glavni ili oni malo manje glavni. Često grad nosi naziv "bijeli", pa i naš glavni grad od milja zovemo "bijeli Zagreb grad".

Postoji i jedan grad u Indiji u kojem su sve kuće plave boje i njegovo ime je Jodhpur ili u prijevodu Plavi Grad. Nećemo ovdje pisati o Jodhpuru, ne kažemo da tema nije zanimljiva, pitali smo se zašto su sve kuće plave boje ali ostavit ćemo vas svemoćnom Googlu i brzo ćete pronaći odgovor.

Mi smo naš grad nazvali Plavi jer ima nešto u toj plavoj boji. Plava boja ujedinjuje ljude u cijelom svijetu na osobit način i to kroz bolest koja je slatka samo po imenu, a zove se šećerna bolest ili dijabetes.

Oboljelih od dijabetesa ima jako puno, samo u Hrvatskoj preko 200.000, ali ni oni nisu glavni likovi ove priče.

Plavi grad posvećen je nama, djeci do 18 godina koja imamo dijabetes tip 1 i kojih u Hrvatskoj ima oko tisuću. Neki smo dijabetes dobili u 2. godini, neki u petoj, neki sretnici tek u desetoj, a svi mi ostatak svog života borit ćemo se sa šećerom. 

Nas tisuću pohađa preko 800 škola u Hrvatskoj i zapravo imamo jako malo prilika družiti se zajedno i razgovarati o zajedničkim problemima, iskustvima, strahovima i svemu što nas zanima. Uz pomoć ekipe iz HSDU-a odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke. Odlučili smo napraviti mjesto gdje ćemo se družiti, igrati, učiti, pričati, odlučili smo napraviti naš Grad, naš Plavi Grad.

Kao što to biva, trebali smo i pomoć. Nataša iz HSDU-a zasukala je rukave i kuc, kuc od vrata do vrata. Veliku pomoć za ovaj projekt dali su sjajni ljudi iz MSD-a (to je jedna ogromna firma koja se službeno zove Merck Sharp & Dohme), a onda su se pridružili i ostali. Novo Nordisk, MediLab, Bauerfeind, Salvus, Abbott, Medtronic, a nadamo se da će se još netko pridružiti.

Nećemo Vam sve otkriti odmah, priključite nam se, učite s nama, igrajte se, polažite testove i borite se za bogate nagrade. 40 sretnika u organizaciji HSDU-a odlazi u ljetni kamp za djecu dijabetičare, 10 dana (dobro ste pročitali - 10 dana sunca, mora i druženja!) potpuno besplatno, 10 dana koje ćete pamtiti cijeli život.

Ajde sad, što se čeka, lajk na Facebooku, vežite se i zabava kreće!

Uči s Lennyjem!

Simpatični lav Lenny objasnit će ti sve što te zanima o dijabetesu. Pogledaj video!

Što se događa?

Što se događa u dijabetesu?
Pogledaj interaktivnu prezentaciju!

Sponzor prezentacije:
mds

Pitaj doktora

Imaš pitanje o dijabetesu? Pitaj naše doktore sve što te zanima!